Pressmeddelande -
Dystra siffror för Svensk Gymnastik
Efter att i flera år visat på stigande siffror för antalet aktiva inom Svensk Gymnastik blir 2020 året då den fina tillväxten bryts. Antalet medlemmar uppgår till 239 256 vilket enligt den färska medlemsstatistiken är en minskning med nio procent.
Gymnastiken tappar nio procent av antalet medlemmar under året 2020. En förklaring till nedgången med cirka 23 000 medlemmar är förstås Covid-19 som slagit hårt mot de 1037 föreningarnas verksamhet. I siffrorna finns också en naturlig nedgång med cirka 5 000 medlemmar som tränar och tävlar cheerleading, som sedan 2020 verkar under ett eget förbund.
- Redan tidigare i våras, när siffrorna för aktivitetsstöd presenterades förstod vi att tappet skulle bli stort. Vi har fortsatt en stark tro på framtiden men är inne i en mycket ansträngd period där våra föreningar gör ett fantastiskt jobb för att hålla motivation och verksamheten i gång trots den pandemi vi befinner oss i. Men det är klart – vi kommer behöva ett ekonomiskt stöd framåtriktat för att återhämta oss, kommenterar Gymnastikförbundets GS Pelle Malmborg siffrorna.
Tappet på cirka 23 000 medlemmar syns i hela landet och är fördelat över nästan alla ålderskategorier. En gruppering som emellertid sticker ut på ett positivt sätt är pojkar 13-20 år där en viss ökning i antalet aktiva medlemmar syns under året. Antalet män/pojkar överstiger nu 25% av medlemmarna.
Det finns många ledare inom Svensk Gymnastik, där över 24 000 individer bidrar till den fina verksamheten som finns. Under den senaste tioårsperioden har ledartillväxten varit mycket god, men även här syns under 2020 en tillbakagång, även om tappet procentuellt sett inte är lika stort som bland antalet aktiva.
Gruppträning- och barngymnastik i topp
Årets statistik visar att den vanligaste verksamheten bland föreningarna är gruppträning/motion för vuxna. Vuxenträningen följs av barngymnastik för de yngsta barnen, barn mellan sju och tolv år, samt seniorträning för 65+. Nio av de tio vanligaste verksamhetsformerna handlar och träningsrelaterad verksamhet. Först på åttonde plats kommer truppgymnastiken, som är den vanligaste och största tävlingsformen inom Svensk Gymnastik.
- Utåt sett är Svensk Gymnastik mest känt för barn- och tävlingsgymnastik, men statistiken visar tydligt att det är olika former av gruppträningsgymnastik som hör till de vanligaste formerna av gymnastik som våra föreningar erbjuder. Det speglar på ett fint sätt det bidrag Svensk Gymnastik ger till folkhälsa, både bland barn, vuxna och seniorer, avslutar Pelle Malmborg.
Relaterade länkar
Ämnen
Svensk Gymnastik möjliggör för alla att träna, tävla och uppleva rörelseglädje. Rörelse är vårt språk.