Pressmeddelande -
Fin VM-insats av de svenska herrarna i artistisk gymnastik
VM i manlig och kvinnlig artistisk gymnastik är igång i Antwerpen, Belgien, och herrarnas första kvaldag blev en mycket fin dag för svensk del.
Under de kommande nio dagarna kommer världens bästa gymnasterna göra upp om mästartitlarna och slåss om platser till OS i Paris 2024. Idag, lördag, var mästerskapets första tävlingsdag och herrarnas kval stod på schemat. Tre herrar fanns på plats för att representera Sverige: Filip Lidbeck (Halmstad Frigymnaster), Kim Wanström (Hammarbygymnasterna) och Marcus Stenberg (Lulegymnasterna). Filip och Kim hade kvalat till VM i fristående och för Marcus väntade mångkamp.
Grenspecialisterna först ut
Filip och Kim tävlade i subdivision 2 som drog igång vid lunchtid. I samma subdivision tävlade även hemmanationen Belgien och det var därför bra tryck i den stora arenan. Kim var först ut av svenskarna och genomförde ett fint fristående. Tyvärr blev det ett fall på andra längan, dubbel-dubbel, en volt som varit svajig för Kim under träningarna inför VM.
- Kroppen kändes bra, jag var redo att tävla. Utan fallet hade jag varit mer nöjd, den längan har strulat lite och jag missade på podiumträningen också, men resten kändes okej, berättar Kim.
Med två händer i golvet blev poängen 12,500, lägre än Kim hade hoppats på. Men han siktar framåt och laddar nu om inför kval till Northern Europeans i november.
Direkt efter att Kim kört klart sin serie var det Filips tur att inta tävlingsgolvet, och han gjorde det med självsäkerhet. Alla voltlängor satt med endast några små steg i landningarna och insatsen gav Filip höga 14,133 poäng. Därmed uppnådde Filip sitt poängmål att nå över 14,0.
- Det känns bra! Det var en skön serie och gött att det är klart nu. Jag hade inga direkta spikar i landningarna så det kunde varit bättre, men det kan alltid vara bättre, sa Filip efter tävlingen avslutats.
VM-debut för Marcus Stenberg
Efter att Kim och Filip tävlat klart var det Marcus tur att inta VM i subdivision 3. 21-åringen från Luleå har haft en krokig uppladdning med skadeproblem, men träningarna på plats i Belgien har gått bra och Marcus visade inga tecken på några nerver trots att det var debut för honom på VM.
Marcus inledde i ringar där han fick en strålande start med en fin serie och bra avhopp. Poängen blev 13,200. Därefter visade han upp ett stabilt hopp som gav 13,500 poäng och fortsatte lika stabilt i barr där poängen blev 12,566. Även i det fjärde redskapet räck gick det bra för Marcus som är svensk mästare i grenen. Det blev ett steg i avhoppet men en annars fin serie gav 12,600 poäng. Vidare till fristående som också gick bra. Några steg i landningarna men inga större misstag och poängen blev 12,666. Tyvärr blev det en tuff avslutning i bygel och ett fall, och trots att Marcus hoppade upp på redskapet igen om lyckades avsluta så var poängen 10,200 inte vad han hoppats på. Mångkampspoängen blev 74,732.
- Det känns bra och har varit spännande med VM-debut, men det blev tyvärr inte det bästa slutet på sagan, säger Marcus som är lite besviken men ändå ser positivt på dagen generellt.
Kommentar från assisterande förbundskaptenen
Imorgon fortsätter herrarnas kval med ytterligare två subdivisioner innan kvalresultatet står helt klart. Redan nu kan vi konstatera att de svenska herrarna är färdigtävlade på VM. Tränare och assisterande förbundskapten Niklas Andersson summerar.
- Det vi tar med oss är att vi har här att göra. Vi är inte bara här för att se och lära längre. Filip har gjort en kanonprestation och lyckades med sin målsättning så det är inte mycket som kunde gått bättre där idag. Kim och Marcus har två tråkiga missar men gör en bra tävling i övrigt. Hela teamet har haft en bra känsla från dag 1 med gid moral och en vilja att verkligen prestera och vi åker här ifrån med en bra känsla.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Gymnastikförbundet är en av Sveriges största idrottsorganisationer med cirka 225 000 aktiva medlemmar i 990 föreningar över hela landet. Svensk Gymnastik möjliggör för alla att träna, tävla och uppleva rörelseglädje. Rörelse är vårt språk.