Gå direkt till innehåll
Första officiella EM i truppgymnastik går i Malmö 21 - 23 oktober -Teamgym2010. 12 länder tävlar, Sverige i favoritposition.

Pressmeddelande -

Första officiella EM i truppgymnastik går i Malmö 21 - 23 oktober -Teamgym2010. 12 länder tävlar, Sverige i favoritposition.

Teamgym2010 - första officiella EM i truppgymnastik till Malmö och Sverige! Tävlingen går 21 - 23 oktober i Baltiska Hallen i Malmö. Kval 21 - 22 oktober, 23 oktober finaler.
Konkurrensen växer men Sverige och Norden dominerar. Disciplinen föddes ur de svenska ’Lingiaderna’ men har utvecklats stort och bjuder på häftig show och högt tempo,  med osannolika volter och skruvar högt uppe i luften. Allt till högmusik och jublande hejaklackar på läktarna!
Sverige försvarar guldet genom GF Ling i damklassen, med Island hack i häl.
I den spektakulära herrklassen vill vi ta guldet från Danmark, med hjälp av en importerad dansk tränare, och har guldchans också i mixedklassen.
Över 500 personer från 41 lag och 12 länder gör upp om EM-medaljerna i Malmö, i de tre grenarna hopp, trampett och fristående. I juniorklasserna möts 16 lag från 9 länder. Tävlingsarrangör är GK Motus Salto. 

Största gymnastikdisciplinen i Sverige - över 18 000 utövare 
Truppgymnastik – Teamgym – är en jämförelsevis ung disciplin inom gymnastiken och som sådan en rejäl framgång för de nordiska länderna. I Sverige är truppgymnastiken den klart största gymnastikdisciplinen, som växer till med drygt tusen nya utövare varje år. Av totalt drygt 28 000 tävlingsgymnaster i Sverige är drygt
18 500 truppgymnaster.

Endast ett lag från varje nation i finalerna
I EM har de tävlande nationerna rätt att sända sina två bästa lag i varje gren till kvaltävlingarna men endast ett lag kan gå vidare till finalen.  Länderna väljer själva om man vill delta med ett eller två lag i kvaltävlingarna. Danmark har format landslag, och diskussionerna om detta förs nu även i Sverige.
Sverige representeras med följande sex lag (kvaltävlingarna avgör vilket lag som får representera Sverige i finalen i varje klass och även den interna svenska striden är hård ty lagen slåss om äran och är otroligt jämna resultatmässigt). Kamp mellan Stockholm och Skåne både på herr- och damsidan, mellan Göteborg och Örebro i mixed..

Damklassen   
GF Ling (EM-guld 2008, SM-guld 2010, hemort  Helsingborg                                                          Stockholm Top Gymnastics (SM-guld 2009, SM-silver 2010)
Herrklassen 
Kämpinge GF (Höllviken/Skåne, EM-brons 2008, SIM-silver 2009 och 2010)
Brommagymnasterna (Stockholm,SM-guld 2009 och 2010)
Mixed
GF Energo (Göteborg, SM-guld 2009, 2010)
Örebro GIF-KIF (EM-brons 2008, SM-silver 2009, 2010)

Tempo och publikstöd
Man tävlar i lag om 6 – 8 gymnaster i tre olika grenar. Det är en åskådarvänlig idrott: högt tempo, med svindlande volter och skruvar i rasande fart, ackompanjerat av hög musik och jublande åskådare på fyllda läktare, i två av de tre momenten. I det tredje, friståendet, utför trupperna krävande, gruppkoreograferade rörelser där laget ska fungera som en enda kropp – även detta till musik om än i något lugnare tempo.

Importerade tränare
Island har kommit starkt på damsidan de senaste åren. Islands utveckling kan till stor del förklaras med att landet ger statligt stöd till truppgymnastiken. Svenska tränare har anställts för att utveckla gymnasterna. Framgångsrikt koncept!

I Sverige har vi tyvärr inte samma ekonomiska möjligheter som på Island – här är tränarna ideellt verksamma. Men också vi går över gränserna för att utvecklas:
Brommagymnasternas herrlag, SM-segrare 2010 och ett av de två lag som representerar Sverige i EM, har en dansk tränare sedan en tid tillbaka – Jonas Juhl Christiansen.  Danmark har dominerat på herrsidan ett bra tag nu men hotas av Sverige. Danske Jonas möter sina landsmän som Brommagymnasternas tränare under EM. På herrsidan blir det sannolikt en hård kamp mellan Danmark, skånska Kämpinge GF och Brommagymnasterna. För Jonas blir det säkert också en extra krävande inre kamp… Också Österrikes damlag har tagit hjälp över gränserna - här är Gunnar Jansson, tränare i Sollentunagymnasternas, Österrikes senaste tillskott för att utveckla sig mot toppskiktet!

Deltagande nationer:

Seniorer: Danmark (H,D,M), Estland (M), Finland (D), Frankrike (H,D,M), Island (H,D), Norge (H,D,M), Portugal (H), Storbritannien (H,D,M),Sverige (H,D,M), Tjeckien (H,D,M), Tyskland (H,D), Österrike (D)

Juniorer: Danmark (H,D,M), Estland (H), Finland (D), Island (D), Norge (H,D,M), Storbritannien (D,M), Spanien (H), Sverige (H,D,M), Tjeckien (D).

Tävlingstider (prel):

Torsdag 21 okt kl 18.30 - 20.30 kval junior

Fredag 22 okt kl 10.00 -11.50 kval Mixed senior (Örebro och Göteborg tävlar)
Fredag 22 okt kl 13.00 - 16.00 kval Dam senior (GF Ling och Stockholm Top tävlar)
Fredag 22 okt kl 18.00 - 20.00 kval Herr senior (Kämpinge och Brommagymnasterna tävlar)

Lördag 23 okt kl 09.00 - 12.15 finaler juniorer

Lördag 23 okt kl 13.30 - 14.30 final Mixed senior
Lördag 23 okt kl 15.00 - 16.10 final Dam senior
Lördag 23 okt kl 17.00 - 18.10 final Herr senior
Lördag 23 okt kl 18.30 Prisutdelning seniorer

Så här tävlar man i de olika grenarna:
Fristående  Rörliga dansmoment om 2.30 – 3.0 minuter (max). Hela laget måste utföra olika piruetter, balansövningar och hopp. Momenten har olika svårighetsvärden och programmet åsätts ett utgångsvärde som sedan justeras efter hur väl de olika momenten utförs. Domarna bedömer bland annat hur väl man utnyttjar ytan, samarbetet i gruppen, hur de olika formationerna utförs, liksom hur de enskilda gymnasterna utför sin del i helheten.
Tumbling  Man tävlar på en mjuk voltmatta. Varje lag tävlar med tre olika rundor, som sinsemellan måste variera och bestå av minst tre olika akrobatiska moment. I den första rundan måste lagets alla gymnaster utföra samma rörelse, i de två följande måste man visa nya rörelser.
Trampett. Laget tävlar med tre separata trampettrundor. Liksom i tumbling måste alla gymnaster utföra exakt samma rörelse i den första rundan. I de följande två får gymnasterna öka svårighetsgraden och utföra nya rörelser. En av de två rundorna ska utföras med hjälp av en hopphäst eller ett hoppbord.

Läs och se mer om truppgymnastik på följande länkar

http://www.teamgym2010.se/#aboutteamgym
http://www.gymnastik.se/ImageVault/Images/id_939/ImageVaultHandler.aspx
http://www.youtube.com/watch?v=rxmM0hwBCCI&feature=player_embedded
http://www.ueg-gymnastics.com

 

Ämnen

Kontakter

Lotta Darlin

Lotta Darlin

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef 0708-912107
Sara Attermalm

Sara Attermalm

Presskontakt Kommunikatör Gymnastikförbundet 073 868 23 95

Relaterat innehåll

Guldlaget från Helsingborg ska vinna EM-guld i truppgymnastik på hemmaplan

Guldlaget från Helsingborg ska vinna EM-guld i truppgymnastik på hemmaplan

Lings damgymnaster har fler guld på hyllan. Men det första officiella EM-guldet i truppgymnastik vill de också ha. Samma lag som tog guld i Belgien 2008 och SM-guld 2010 siktar nu på EM-guldet i Malmö 21 - 23 oktober. Målmedvetna damer som pluggar och jobbar parallellt med elitsatsningen. EN ny ung gymnast finns med bland de guldtippade unga veteranerna - lär känna hela laget!

Gymnastiken växer - och växer - och växer: nu drygt 28 000 tävlingsgymnaster

Svensk gymnastik är på frammarsch genom tävlingsframgångar och många års tillväxt i ren numerär. Inom den kvinnliga artistiska gymnastiken i Veronica Wagners fotspår kommer flera unga förmågor i ett gemensamt utvecklingsprojekt mellan SOK och Gymnastikförbundet inom den artistiska gymnastiken - senast krönt av Jonna Adlertegs brons i barr i Ungdoms-OS. Men mest växer truppgymnastiken!