Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Gymnastikförbundet söker Årets Gymnastikkommun som satsar på motorisk träning med barngympa

Aktiviteten handlar om att skapa förutsättningar för barns motoriska grundträning och lyfta fram goda exempel som sprider nya lösningar och inspirerar andra genom målmedvetet arbete för att barn ska få chansen att träna sin motorik med gymnastikredskap.  I juryn ingår GIH-docenten Suzanne Lundvall, förbundskapten Erik Hamrén, journalisten Alexandra Pascalidou och Gymnastikförbundets Stefan Bengtsson.

Årets Gymnastikkommun är en tävling för landets alla kommuner.  Gymnastikförbundet vill belöna det målmedvetna arbetet för att alla barn i kommunen ska få chansen att träna sin motorik med gymnastikredskap. Det kan vara en kommun som ser till att alla idrottslokaler i skolorna har hela, fungerande och tillgängliga gymnastikredskap, eller en kommun som satsar på barn- och ungdomsgymnastik på annat sätt. Olika förutsättningar innebär också olika lösningar.

Tävlingen Årets Gymnastikkommun, pågår fram till den 15 maj. Det är en öppen nomineringsprocess, alla kan nominera sin kandidat. En jury under ordförandeskap av docent Suzanne Lundvall - även vice ordförande i Gymnastikförbundet - bedömer de nominerade kommunerna. 

Den vinnande kommunen kommer att koras i Almedalen, Visby, på Idrottens Dag den 3 juli 2013.

Inbjudan har distribuerats till samtliga kommunledningar, och även skickats till samtliga politiska partikanslier i kommunerna, tillsammans med en film som visar inspirerande exempel från vårt grannland Danmark där man ligger långt framme. (se resurslänk).

Hur blir barn smarta av gympa? Juryordföranden Suzanne Lundvall, som är docent och forskare på GIH i Stockholm förklarar: - Vetenskapliga studier visar att rörelseträning där grovmotorisk och mer komplex motorisk träning ingår är viktigt för en god utveckling av flera kognitiva hjärnfunktioner. Barn som tidigt får åla, krypa, springa, hoppa, rulla och balansera utvecklas både till ’kropp och knopp’. Forskningsstudier visar att hjärnan påverkas positivt av motorisk träning. Forskningen visar att det finns ett samband mellan fysisk aktivitet och inlärning. Det är viktigt att vi bygger in rörelsemöjligheter för barn i och utanför skolan. Ett brett rörelsekunnande ger förutsättningar för att vara fysiskt aktiv som vuxen. Att kunna är en förutsättning för att vilja!

' Bra grund för alla idrotter'  Erik Hamrén säger: - Alla idrottare har nytta av gymnastikträning i tidig ålder. Det ger en grund för all idrott. Jag anser att man borde ha fler idrottstimmar i skolan och träna mer motorik

_____________________________________

Faktaruta: Barngymnastiken och behovet av lokaler växer Idag har Gymnastikförbundet nära 90 000 barn mellan 3-12 år som medlemmar i barngymnastiken, och ytterligare 24 000 i åldrarna 13 – 20. Jämfört med 2011 är detta en ökning med nära 4 000 barn och ungdomar – den största delen i åldersspannet 3 – 12 år. Tusentals barn står i kö till barngymnastiken idag (minst 7000 barn enligt en undersökning 2011), och köerna ökar. För att fler barn ska få chans till barngympa krävs välutrustade idrottshallar - skollokaler men även andra typer av idrottshallar. _____________________________________

 

Relaterade länkar

Ämnen

Kontakter

Lotta Darlin

Lotta Darlin

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef 0708-912107
Sara Attermalm

Sara Attermalm

Presskontakt Kommunikatör Gymnastikförbundet 073 868 23 95

Relaterat innehåll

Gymnastiken fortsätter att växa - barn- och ungdomssidan växer mest

Gymnastiken fortsätter att växa - barn- och ungdomssidan växer mest

Gymnastikförbundets medlemsstatistik för 2012 visar en ökning av det totala medlemsantalet från 209.733 (2011) till 213 570 (2012) - en ökning med 3 837. Nästan hela ökningen ligger på barn- och ungdomssidan. 88 747 i åldrarna upp till 12 år innebär ökning med 3 631 jämfört med 2011. Också tävlingsgymnasterna ökar, med 1 714 licensierade gymnaster till 23 275 (varav 20 674 truppgymnaster).

Tävlingsgymnastiken ökar igen - truppgymnasterna särklassigt flest

Tävlingsgymnastiken ökar igen - truppgymnasterna särklassigt flest

Bara några dagar före SM i truppgymnastik bekräftas den fortsatta tillväxten för svensk tävlingsgymnastik. 23.275 gymnaster har tävlingslicens, ytterligare 10.080 träningslicens. Det innebär en total ökning med 5.126 gymnaster jämfört med föregående år. Överlägset störst är truppgymnastiken (20.674, ökning med 2.778) följt av kvinnlig artistisk gymnastik (1.350, ökning med 116).

Årets Gymnastikkommun belönas under Idrottens Dag i Almedalen

Årets Gymnastikkommun belönas under Idrottens Dag i Almedalen

Gymnastikförbundet utser för första gången Årets Gymnastikkommun. Utmärkelsen går till en kommun som skapar goda förutsättningar för barns motoriska grundträning. Vinnarkommunen belönas under Idrottens Dag i Almedalen, 3 juli kl 11.20 . Prisutdelare är Gymnastikförbundets ordförande Malin Eggertz Forsmark och juryns ordförande Suzanne Lundvall. 24 kommuner har nominerats till utmärkelsen.