Pressmeddelande -
Kullerbyttans dag den 31 mars - för att främja rörelseglädje
Den 31 mars uppmärksammar Gymnastikförbundet tillsammans med Bamse vikten av att röra på sig och stimulera till en ökad grundmotorisk träning bland Sveriges barn och unga.
2016 skrev Gymnastikförbundet en debattartikel på temat En kullerbytta om dagen håller paddnacken borta. Sedan dess har vi haft en pandemi som kraftigt minskade möjligheterna till idrottande. Just nu genomförs många insatser för att få tillbaka, men också locka nya målgrupper till barngrupperna inom Svensk Gymnastik.
- Våra föreningar erbjuder barn den bästa grundmotoriska träningen som går att få. Gymnastiken ger en mångsidig och varierad träning, där barn och unga får med sig värdefulla verktyg för livet. Att som barn få uppleva lyckan i att göra sin första kullerbytta - det något som kan bli en början till livslång träning och hälsa, säger Pia Josephson, tf GS på Gymnastikförbundet.
Ge barnen förutsättningar att utveckla sin rörelseglädje
Att tidigt få med sig den grundmotoriska träningen kan bidra till en ökad självkänsla och möjlighet att klara av skolarbetet. Ingegerd Ericsson är filosofie doktor i pedagogik och docent i idrottsvetenskap, Malmö Universitet och visar i studien Bunkefloprojektet att daglig idrott och hälsa samt anpassad motorikträning är ett möjligt sätt att förbättra motorik, skolprestationer och andelen elever som klarar grundskolans mål och behörighet till gymnasiet.
- Kullerbyttans dag är en symbolisk dag för mer grundläggande rörelse i olika former för barn och unga. Vi har under en längre tid följt hur kunskapen hos den personal som ska stimulera barns och ungas rörelseutveckling har tunnats ut. Inom den frivilliga sektorn och gymnastikföreningarna är det köer till barngymnastiken och anläggningsbristen försvårar att öppna upp för fler barngrupper. I förskola och skola har lärare och fritidshemspersonal i princip en obefintlig utbildning i hur barns motorik bäst kan stimuleras. Koordination, kroppsuppfattning, styrka och rörlighet behöver övas så att varje barn hittar en säkerhet som i sig ger förutsättningar för att uppleva rörelseglädje och att kunna utveckla en rörelseidentitet som vill ’mer rörelse’ ur ett livslångt perspektiv, säger, Suzanne Lundvall, professor Göteborgs Universitet institutionen för kost- och idrottsvetenskap, och vice ordförande i Gymnastikförbundets styrelse.
- För att barn ska få med sig de grundmotoriska färdigheterna behöver vårdnadshavare, skola och föreningslivet samarbeta. För att hjälpa till att inspirera till rörelse hoppas vi att det blir många med oss som den 31 mars gör en kullerbytta och delar med sig av sin rörelseglädje, avlutar Pia Josephson.
Dela gärna med er av era olika kullerbyttor genom att registrera era kullerbyttor i kommentarer, story eller DM på vårt instagramkonto @svenskgymnastik eller på @bamse_varldens_starkaste_bjorn
Ämnen
Gymnastikförbundet är en av Sveriges största idrottsorganisationer med cirka 225 000 aktiva medlemmar i 990 föreningar över hela landet. Svensk Gymnastik möjliggör för alla att träna, tävla och uppleva rörelseglädje. Rörelse är vårt språk.